Produkt sezonowy: Jabłko

Różnią się kolorem (od zielonych aż po czerwone czy białe), wielkością, kształtem, smakiem, przez co każde z nich ma inne zastosowanie w kuchni. Najbardziej uniwersalnymi jabłkami są jabłka stołowe np. jonathany i cortlandy, możemy je jeść na surowo, jak i po obróbce, jako podstawowy składnik czy dodatek wielu potraw. Do obróbki termicznej najlepiej nadają się antonówki oraz renety. Na surowo najlepiej spożywać takie odmiany jak: lobo, spartan, jonagold, koksa, ligol, rubin, gala, golden, mekintosz, są twarde, soczyste i słodkie.

Czy jabłka są zdrowe?

Jabłka są jednymi z najtańszych „suplementów” witaminy C. Witamina ta znajduję się pod skórką, dlatego zawsze powinno się jeść jabłka z nią. Najwięcej jej znajdziemy w kwaśnych odmianach jabłek oraz w tych małych. Osoby nie jedzące skórki mogą ją wykorzystać do zaparzania herbaty- taki napar ma właściwości dezynfekujące oraz pomaga złagodzić stany zapalne. Te walory można wykorzystać podczas bólów gardła i stosować taki napar jako płukankę. Oprócz witaminy C, jabłka są dobrym źródłem potasu, krzemu poprawiającemu wygląd skóry i włosów, a także wapnia czy żelaza. Spożywanie jabłek przez osoby z anemią ułatwia przyswajanie żelaza dzięki witaminie C. Zawarte w jabłku związki takie jak pektyny (jeden z wielu składników błonnika pokarmowego) odżywi nasze bakterie jelitowe przez co poprawi kondycje naszego układu pokarmowego oraz oczyści go z toksyn.