Po co nam kwasy omega 3 i 6?

A co z kwasami tłuszczowymi omega 3 i 6 ?

Kwasy omega-3 i omega-6 to cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ich sam, dlatego konieczne jest ich zażywanie wraz z pożywieniem. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są ryby, orzechy czy oleje. Natomiast kwasy tłuszczowe omega-6 występują w drobiu, jajach, awokado, orzechach, płatkach zbożowych i w większości olejów roślinnych.

Jaką rolę odgrywają w naszym organizmie?

Kwasy omega 3 obniżają poziomu złego cholesterolu (LDL), zmniejszają poziom trójglicerydów, a spożycie tych kwasów z orzecha włoskiego obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL i trójglicerydów u osób z wysokim cholesterolem. Wpływa na podniesienia poziomu wapnia w organizmie i wzmocnienia kości u chorych na osteoporozę. Ma właściwości łagodzenia objawów depresji – wyniki kilku badań potwierdziły, że przyjmowanie kwasów omega-3 wspomaga leczenie depresji lekami przeciwdepresyjnymi.

Ma wpływ na zmniejszenie występowania problemów neurodegeneracyjnych takich jak chorobie Alzheimera i demencji. Natomiast kwasy omega-6 mają zastosowanie we wspomaganiu leczenia wielu chorób. W neuropatii cukrzycowej – przyjmowanie kwasu gamma-linolenowego (GLA – jeden z rodzajów kwasów Omega-6) przez co najmniej sześć miesięcy może wpływać korzystnie na zmniejszenie objawy nerwobólu u pacjentów z neuropatią. Osoby cierpiące na ADHD mają niższy poziom kwasów omega-3 i omega-6, dlatego wskazane jest podawanie im tranu. Jednak musimy pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy, aby faktycznie te kwasy wpływały korzystnie na nasze zdrowie, muszą być zachowanie odpowiednie ich proporcje. Przyjmuje się, że stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3 powinien mieścić się w granicach 2:1. . Warto pamiętać, że w zwykłej diecie znajdują się znaczne ilości kwasów tłuszczowych omega-6, dlatego powinniśmy wybierać produkty które bogate są w kwasy omega 3.