Jaką dietę wybrać?

Rozpoczynamy od pomiarów swojego ciała. Potrzebne będą takie informacje jak: masa ciała, wysokość ciała. Na początku sprawdzamy swoje BMI, który da nam informację czy nasza masa ciała mieści się w normie. BMI obliczamy z wzoru:

 

I tak:

 

Sprawdzamy czy mieścimy się w normie:

Nasz wynik to 22,9, więc mieści się w normie. Jeśli wynik wskazuje na nadwagę lub otyłość dobrze byłoby wybrać dietę redukcyjną (poniżej naszego zapotrzebowania), a jeśli wyszła niedowaga to należałoby wybrać dietę powyżej naszego zapotrzebowania energetycznego.

Teraz obliczmy zapotrzebowanie na energię. Najlepiej skorzystać z internetowych kalkulatorów CPM (Całkowita przemiana materii), które obliczą nasze zapotrzebowanie wg wzoru Harrisa-Benedicta z uwzględnieniem aktywności fizycznej.

Przyjmijmy, że obliczamy zapotrzebowanie na energię dla kobiety 29-letniej, która ma 167cm wzrostu, waży 64kg i ma niską aktywność fizyczną (praca w biurze, nie uprawia sportu) to aby utrzymać swoją masę ciała musi przyjmować ok. 2016 kcal dziennie. Może w tym wypadku wybrać dietę 2000kcal.

Jeśli taka kobieta chciałaby schudnąć np. 2 kg w miesiąc to mogłaby wybrać dietę 1700 kcal. Najlepiej jednak byłoby włączyć do jej trybu życia aktywność fizyczną i pozostać na diecie 2000 kcal. Dzięki temu unikniemy spalania tkanki mięśniowej, a pozbędziemy się tej niechcianej- tłuszczowej. Wybór odpowiedniego treningu też ma znaczenie. Jeśli nie ma przeciwwskazań to najlepszym wyborem będzie trening siłowy w połączeniu z treningiem aerobowym (bieganie, jazda na rowerze).

W ciągu tygodnia na diecie redukcyjnej możemy schudnąć od 0,5- 1kg to jest najbardziej optymalny i najbezpieczniejszy rodzaj utraty masy ciała. Lepiej od początku przyjąć racjonalny sposób odżywiania i trybu życia, aby potem uniknąć efektu jo-jo.

Jeśli teraz wiemy jakie jest nasze zapotrzebowanie to zastanówmy się jaki rodzaj diety najlepiej zamówić. W naszym cateringu jest 6 możliwości: dieta standard, wegetariańska, wegańska, bezglutenowa, sportowa i dla kobiet w ciąży. Dietę standard możemy wybrać, gdy nie mamy żadnych nietolerancji i chcemy po prostu zdrowo się odżywiać. To dobry sposób na zmianę nawyków żywieniowych oraz sprawdzenie jakie porcje są dla nas odpowiednie. Dieta wegetariańska jest przeznaczona dla osób, które nie lubią mięsa, ale mogą spożywać ryby. Jeśli nie jemy mięsa ze względów etycznych to lepiej zamówić wersję wegańską, bez produktów odzwierzęcych. Dieta bezglutenowa jest dla osób, które mają nietolerancję glutenu lub nadwrażliwość na gluten i obserwują u siebie objawy skórne, z przewodu pokarmowego, bóle głowy, zmęczenie i zmiany nastroju po spożyciu produktów z glutenem. Wtedy eliminujemy wszystkie produkty zawierające: pszenicę, jęczmień, żyto oraz owies i zastępujemy je: kaszą jaglaną, gryczaną, ryżem, komosą ryżową, amarantusem. Dieta sportowa jest dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, dużo ćwiczą i zależy im na rozbudowaniu masy mięśniowej.

Jeśli macie Państwo jeszcze wątpliwości z wyborem diety odpowiedniej dla siebie to zachęcamy do kontaktu z naszym dietetykiem!